Assalamualaikum ! Hai semua . So as you can see , yuha buat Pavlova ! First try dulu texture dia memang okay tapi yuha terlebih letak Whipped Cream and It was disaster ! Today , yuha buat 2nd try and Alhamdulillah menjadi ! So I am going to share with you gaiz How To Make Pavlova . Yay !
What Is Pavlova ?
Pavlova ini berasal daripada nama Russian Ballet Dancer yang bergelar Anna Pavlova . Ianya adalah Meringue Dessert yang terkenal di Australia dan New Zealand . Pavlova adalah dessert yang ranggup di luar dan lembut di dalam .
Source : WikipediaApadia
Ingredient
Meringue :
- 4 Biji Putih Telur
- 1/2 Sudu Besar Esen Vanilla
- 1/2 Tepung Jagung
- 1 Sudu Besar Cuka Masakan
Hiasan :
- Whipped Cream
- Buah-buahan yang masam ( Strawberry , Kiwi , Blueberry & etc )
How To Make
Panaskan oven 150 darjah celcius dan biarkan .
*Gambar hiasan since my oven so ugly . HAHA*
Pukul putih telur menggunakan Mixer sehingga menjadi " Soft Peak Form "
Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit dan pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi putih berkilat , bertanduk dan tak akan jatuh kalau you gaiz terbalikkan bekas adunan .
Then , masukkan esen vanilla dan pukul lagi .
Masukkan tepung jagung dan cuka masakan . Gaul sehingga rata menggunakan spatula .
Sediakan baking paper dan tuangkan adunan tadi . Nak lukis bulatan dulu pun boleh . Daku just tuangnya sesuka hati nenek ku . Bhahaha ~
Bentukkan adunan tersebut mengikut citarasa you gaiz . Selalunya orang akan buat bentuk bulat yang tengahnya ada macam kolam or apa-apa jer orang nak panggil .
Then , masukkan dalam oven dan masak dengan suhu 140 darjah celcius selam 1 jam 15 minit . Actually , masa membakar bergantung kepada oven you gaiz jugak . If you gaiz rasa dah nampak kekuningan emas maksudnya dah masak . Bila dah masak , tutup oven tapi jangan keluarkan lagi menda alah tu . Biarkan dia selama 10 minit or lebih .
How To Decorate
Senang jer . Just ambil Whipped Cream and pukul sampai kental . Then , letak gula aising dan sedikit esen vanilla . Potong buah-buahan yang you gaiz suka . Then pandai-pandai lah you gaiz decorate .
Tips
- Make sure time asingkan putih telur tu tak ada kuning telur yang tetiba meloncat , melompat , menari masuk dalam bekas adunan you gaiz . Kalau tak , macam mana adunan nya nak jadik .
- Pastikan bekas untuk adunan tu bersih .
- Kalau tak ada Cuka Masakkan boleh guna Cream Of Tartar
This is how my Pavlova looks like . I don't have strawberry and etc so I just used what ever fruit thats in my fridge .
And that's all gaiz ! If you gaiz baru first time nak buat , kena banyak bersabar . Kadang-kadang first try ni lah yang mengecewakan hati kita . HAHA . Kbai .
No comments:
Post a Comment