Resipi : Pavlova


. | via Tumblr

Assalamualaikum ! Hai semua . So as you can see , yuha buat Pavlova ! First try dulu texture dia memang okay tapi yuha terlebih letak Whipped Cream and It was disaster ! Today , yuha buat 2nd try and Alhamdulillah menjadi ! So I am going to share with you gaiz How To Make Pavlova . Yay !

What Is Pavlova ?

Pavlova ini berasal daripada nama Russian Ballet Dancer yang bergelar Anna Pavlova . Ianya adalah Meringue Dessert yang terkenal di Australia dan New Zealand . Pavlova adalah dessert yang ranggup di luar dan lembut di dalam .

Source : WikipediaApadia

Ingredient 

Meringue :

  • 4 Biji Putih Telur 
  • 1/2 Sudu Besar Esen Vanilla
  • 1/2 Tepung Jagung
  • 1 Sudu Besar Cuka Masakan

Hiasan : 
  • Whipped Cream
  • Buah-buahan yang masam ( Strawberry , Kiwi , Blueberry & etc )


How To Make

Panaskan oven 150 darjah celcius dan biarkan .

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUrOZVXgT9UlFSIZWobx9UsztJ_ODDGc3J0qjY6p3z49-Gx4vwB9OOuyQqJH-d15-k6M-cAyPB_FO0j-idFmTDvIBtMkm21Ff7x9MXanWIS1BoJBV4DebtG2xu9dA9L-NL0KPJELbRGzAm/s1600/cute-food-photos-epicute-pink-oven-cake.jpg

*Gambar hiasan since my oven so ugly . HAHA*


Pukul putih telur menggunakan Mixer sehingga menjadi " Soft Peak Form "



Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit dan pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi putih berkilat , bertanduk dan tak akan jatuh kalau you gaiz terbalikkan bekas adunan .



Then , masukkan esen vanilla dan pukul lagi . 



Masukkan tepung jagung dan cuka masakan . Gaul sehingga rata menggunakan spatula .




Sediakan baking paper dan tuangkan adunan tadi . Nak lukis bulatan dulu pun boleh . Daku just tuangnya sesuka hati nenek ku . Bhahaha ~


Bentukkan adunan tersebut mengikut citarasa you gaiz . Selalunya orang akan buat bentuk bulat yang tengahnya ada macam kolam or apa-apa jer orang nak panggil . 


Then , masukkan dalam oven dan masak dengan suhu 140 darjah celcius selam 1 jam 15 minit . Actually , masa membakar bergantung kepada oven you gaiz jugak . If you gaiz rasa dah nampak kekuningan emas maksudnya dah masak . Bila dah masak , tutup oven tapi jangan keluarkan lagi menda alah tu . Biarkan dia selama 10 minit or lebih . 


How To Decorate 

Senang jer . Just ambil Whipped Cream and pukul sampai kental . Then , letak gula aising dan sedikit esen vanilla . Potong buah-buahan yang you gaiz suka . Then pandai-pandai lah you gaiz decorate . 

Tips 
  • Make sure time asingkan putih telur tu tak ada kuning telur yang tetiba meloncat , melompat , menari masuk dalam bekas adunan you gaiz . Kalau tak , macam mana adunan nya nak jadik . 
  • Pastikan bekas untuk adunan tu bersih . 
  • Kalau tak ada Cuka Masakkan boleh guna Cream Of Tartar 


This is how my Pavlova looks like . I don't have strawberry and etc so I just used what ever fruit thats in my fridge . 
And that's all gaiz ! If you gaiz baru first time nak buat , kena banyak bersabar . Kadang-kadang first try ni lah yang mengecewakan hati kita . HAHA . Kbai .











No comments: